Aquest problema es va començar a dibuixar quan les empreses van reprendre la seva activitat després de la pandèmia i no aconseguien mà d’obra, fet que es va generalitzar en gairebé tots els sectors, fins i tot en el de l’Hosteleria.
Però segons dades de la ECTL, a Espanya, en el tancament de l’any 2022, hi havia 140.517 vacants, que estaven definides com a “llocs de treball remunerats creats recentment o no ocupats, o que estan a punt de quedar lliures”. Una xifra escassa en un mercat laboral amb 20 milions d’ocupats i 3 milions d'aturats.
Sembla que un dels motius que poden portar a aquesta situació és la gran volatilitat que sempre hi ha hagut en el mercat laboral espanyol, ja que fins a la reforma laboral, nou de cada deu contractes firmats al mes, eren temporals (i després de la norma van passar a ser 6 de cada 10), i això fa que moltes empreses no els considerin “vacants”, ja que no suposen la creació de nous llocs de treball, ni la cobertura de posicions estructurals per a la seva activitat.
El que es desprèn d’aquestes dades és que Espanya no té un problema de Gran Renúncia de treballadors, sinó de manca d'ofertes de feina, ja que aquestes dades de l'INE, que s'elaboren amb una metodologia rigorosa taxada per Eurostat rigorosa, suposen una crida d'atenció sobre la capacitat de crear ocupació del nostre país.