Cal tenir en compte que segons la normativa les empreses han de garantir el registre diari de jornada, o sigui registrar l'horari concret d'inici i fi de la jornada de cada treballador. Tot i això, i encara que no és obligatori, la Inspecció de Treball creu convenient que el registre diari de la jornada inclogui les pauses i interrupcions.
L'exemple més simple és un treballador amb jornada contínua, de set a tres, que té una pausa de 20 minuts per esmorzar. Aquest temps es considera de treball, de manera que només caldria registrar una entrada i una sortida.
Si per contra tenim una jornada de 8 a 5 amb una hora per dinar, aquest temps de menjar, en ser una jornada partida seria necessari registrar-lo, fitxant entrada i sortida al matí i també a la tarda.
I els desplaçaments, compten com a jornada laboral? Posem, per exemple, un comercial que ha de visitar un client a una hora de distància de casa, quan comença el registre de la jornada? Quan inicia el viatge o en arribar al seu destí? La Inspecció de treball suposa que els desplaçaments que el treballador realitzi que no siguin propis de l'anada i tornada des del domicili o residència han de considerar com a jornada de treball sempre que tinguin un centre de treball determinat.
Amb el mòdulo de marcatges de timenet es poden incloure tantes pauses com siguin necessàries, ja siguin de cigarret, esmorzar, dinar, desplaçament, metge, etc, i considerar-les temps de treball o no. D'aquesta manera, a més de complir amb la normativa registrant la jornada laboral dels treballadors, podreu controlar totes les interrupcions que faci cada un dels empleats de l'empresa.