En aquest sentit el que diu la legislació espanyola és que es defineix el temps de treball com “tot període durant el qual el treballador estigui en el treball, a disposició de l’empresari en l’exercici de la seva activitat o de les seves funcions, de conformitat amb les legislacions i/o pràctiques nacionals”.
Per tant queda clar que si un treballador o treballadora assisteix a un esdeveniment organitzat per la seva empresa i té una finalitat o caràcter comercial, és temps en què està a disposició de l’organització, encara que hi vagi de forma voluntària. Per tant és també temps de treball i s’ha de computar com a tal.
A més a més la persona treballadora té dret que es programi l’inici de la següent jornada laboral 12 hores després d’haver finalitzat aquest tipus d’activitats, i no en el seu horari habitual. Com a contrapartida la Llei diu que el temps de descans es defineix per oposició a l’anterior definició, és a dir, “tot període que no sigui temps de treball”.
Com que l’assistència a aquest tipus d’esdeveniments comercials de caràcter especial i fora de la jornada laboral es consideren també temps de treball, cal registrar-los adequadament, amb sistemes com timenet, que permet que cada treballador/a pugui registrar les seves hores de treball a través de qualsevol dispositiu que tingui connexió a Internet, és una aplicació accessible des de qualsevol lloc i que permet solucionar fàcilment aquest problema!