Les empreses que han pogut continuar la seva activitat gràcies al teletreball, no poden relaxar el registre de la jornada laboral dels seus treballadors/res, segueixen estan obligades a portar el còmput d’hores, i també a respectar els descansos, i comptabilitzar les hores adequadament, diferenciant les que són extres, o les que facin a partir d’ara per compensar les del permís retribuït.
Tampoc pot ser cap excusa el fet “d’al·legar no saber on es troba físicament la persona treballadora”, o no voler “envair la intimitat del personal”, per no registrar convenientment totes les hores de treball.
Totes aquestes problemàtiques es poden solucionar d’una forma molt fàcil i senzilla amb sistemes com timenet, que permet el registre de la jornada laboral a distància, tan sols cal tenir un dispositiu amb connexió a internet que permeti a cada treballador/a registrar degudament l’inici, i el final de la seva jornada, fins i tot es poden registrar també les pauses que es realitzin.
Una altra avantatge molt gran de timenet és que permet la geolocalització de cada persona, és a dir, es pot saber des d’on ha fitxat cadascú i per tant des d’on es realitza la feina.
I una altra característica molt important de timenet en aquests moments, és que a part de les ordinàries, permet distingir els tipus d’hores que es fan, que poden ser:
Extraordinàries: Les que sobrepassin la jornada laboral pactada
Voluntàries: Les necessàries per cobrir els imprevistos com per exemple pics de producció.
Obligatòries: venen determinades per la necessitat de prevenir o reparar danys extraordinaris com la pèrdua de matèries primeres.
Retribució: Com les que caldrà compensar pel recent permís retribuït estipulat pel govern com a mesura de prevenció del coronavirus, aquestes hauran de ser abonades o compensades amb els descansos equivalents.