- La potestat de l’empresa per modificar unilateralment el percentatge de presencialitat dels empleats.
- La compensació de les despeses del teletreball basant-se en l’estalvi que suposa per al treballador aquesta modalitat.
Aquesta decisió reforça els drets laborals dels empleats i obliga les empreses a revisar els seus acords de teletreball per adaptar-los a la normativa vigent.
Què diu exactament la sentència?
El Suprem ha considerat que permetre a l’empresa modificar unilateralment el percentatge de teletreball suposa un abús de posició dominant en la negociació amb els treballadors. Aquesta pràctica contradiu l’article 1.256 del Codi Civil i l’article 8.1 de la Llei de Treball a Distància, que estableixen que qualsevol canvi en les condicions de treball a distància ha de ser acordat de mutu acord entre empresa i treballador.
D’altra banda, la sentència també anul·la la pràctica d’algunes empreses de compensar les despeses del teletreball amb el suposat estalvi que genera aquesta modalitat als treballadors (per exemple, en desplaçaments o àpats). Segons l’article 12 de la Llei de Treball a Distància, l’empresa ha d’assumir íntegrament els costos derivats del teletreball, sense que es puguin deduir d’un hipotètic estalvi del treballador.
Com poden adaptar-se les empreses a aquesta nova realitat?
Aquesta sentència implica que moltes empreses hauran de modificar els seus acords de teletreball per garantir que són plenament legals. Això pot generar preocupacions sobre el control de la jornada laboral i la gestió de costos associats al teletreball.
Aquí és on timenet es converteix en un aliat clau per a les empreses. Amb el nostre sistema de registre de jornada digital, les organitzacions poden:
- Controlar de manera precisa la jornada laboral dels treballadors, diferenciant les hores presencials de les de teletreball.
- Generar informes detallats sobre les hores treballades, permetent un càlcul transparent i just de les compensacions econòmiques.
- Facilitar l’accés als registres per a inspeccions laborals, garantint el compliment de la normativa i evitant sancions.
- Registrar les hores en qualsevol moment i lloc, assegurant la flexibilitat sense perdre el control.
A més, timenet permet la gestió de projectes i tasques en temps real, cosa que facilita l'organització del treball a distància i la coordinació entre equips. D’aquesta manera, les empreses poden mantenir un equilibri entre flexibilitat i control, assegurant-se que compleixen la llei sense perdre eficiència.
El teletreball ha arribat per quedar-se, però les normatives evolucionen
El model de treball híbrid és una realitat en moltes empreses, i el seu èxit depèn d’una gestió clara i transparent de la jornada laboral. Amb l’entrada en vigor d’aquesta nova regulació, és essencial que les empreses es posin al dia per evitar conflictes laborals i possibles sancions.