Es tracta d’una mesura que el govern francès vol aprovar de cara als propers 5 anys, i que està sobre la “taula de diàleg” des del passat 8 de novembre.
Està clar que amb la creixent inflació el poder adquisitiu dels treballadors/ores ha disminuït sensiblement, i en aquest context augmenten les peticions d’augments salarials, i aquesta de repartir dividends entre la plantilla empresarial seria una manera d’ampliar beneficis.
Aquesta és una promesa electoral d’Emmanuel Macron, que ja volia aprovar aquest estiu, però que tot i el retràs espera poder fer efectiva i vinculant en el proper quinquenni, i es basa en l’afirmació que quan hi ha un augment de dividends pels accionistes, i hauria d’haver un mecanisme idèntic pels empleats.
Segons dades de la ONG Observatoire des Multinationales, les 40 principals empreses franceses van pagar durant el 2021 la xifra rècord de 57.500 milions de dividends als seus accionistes.
Els treballadors francesos ja estan també protegits per altres mecanismes, com el repartiment de beneficis, que està condicionat als resultats de l’empresa, ja que en organitzacions de més de 50 treballadors/ores, la participació és obligatòria, i també hi ha els pagaments excepcionals, als que en un primer moment es van anomenar “bono Macron”, però finalment es van passar a dir “bonus de repartiment de valor”, diners que a més a més fins a 6.000 € a l’any estan exempts d’impostos.