Són aquells que tenen relacions de caràcter especial amb l’empresa, totes recollides a l’article 2 de l’Estatut dels Treballadors, i contemplen:
- Els que formen part de l’alta direcció
- Treballadores domèstiques
- Penats en institucions penitenciàries
- Esportistes professionals
- Artistes en espectacles públics
- Treballadors amb discapacitat en centres especials de treball.
Segons aquest article, en tots aquests casos, i de manera general, no s’aplicarà l’obligatorietat de registrar la jornada laboral, a no ser que hi hagués una normativa específica que sí que ho indiqués en cada cas concret.
Hi ha però el col·lectiu de treballadors que estiguin considerats com a “alta direcció”, queden completament exempts d’aquesta normativa i per tant no han de registrar, de forma obligatòria, les seves hores de treball. Els treballadors autònoms i els associats cooperativistes, tampoc estan obligats a registrar la seva jornada laboral.
En aquesta guia també s’aclareixen qüestions com qui ha de registrar la jornada laboral dels treballadors d’ETT, i queda clar que és l’empresa usuària, la que s’ha de fer càrrec del control de les hores treballades.
En el cas de treballadors desplaçats, la guia especifica que caldrà registrar el temps de de treball efectiu, la resta de temps que la treballadora o el treballadors no estigui pròpiament fent la seva feina, però sí a disposició de l’empresa, caldrà que es pacti entre les dues parts com es compensa.