I és que treballar més hores no necessàriament és sinònim de més productivitat, ja que si mirem més exemples, el famós Henry Ford, al 1926, també va abaixar les hores de treball, després d’haver fet varis experiments que demostraven una idèntica productivitat.
I un dels exemples més recents que podem exposar, és el d’Islàndia, un país en el que s’ha passar d’una jornada laboral de 40 hores, a una altra de 36 hores setmanals, amb resultats més que positius.
Si a Espanya s’apliqués una jornada laboral de 32 hores a la setmana, durant 4 dies, caldria poder assegurar la mateixa productivitat, i també la mateixa quantitat de feina feta, o el que seria el mateix, un 20% més de productivitat, i sembla que ara mateix, si es té en compte el rati de PIB i hores treballades, no hi ha un molt bon rati de productivitat.
Però per altra banda, sembla que aquest podria ser un incentiu molt bo per atreure i retenir el talent, en totes aquelles empreses que decideixen aplicar aquest model de jornada laboral, i això sempre són dades positives.