El contracte de formació en alternança té com a objectiu obtenir la competència professional adequada, i que es correspongui a un determinat nivell d’estudis, com FP, universitaris, o del catàleg de qualificacions professionals del Sistema Nacional d’Ocupació.
Aquest tipus de contractes es podran fer a persones de qualsevol edat, excepte en el cas del Catàleg de Qualificacions Professionals, amb límit de fins a 30 anys, i amb una durada màxima de dos anys. Les jornades no seran superiors al 65% el primer anys, i 85 % el segon, sense que es puguin fer hores extra, treball per torns o jornades nocturnes; tot supervisat per un tutor o tutora sota un pla de formatiu individual.
En el cas dels contractes per l’obtenció de la pràctica professional, es podran fer fins a un màxim de tres anys després d’obtenir la certificació, amb una durada d’entre sis mesos i un any, i la retribució serà la indicada en el conveni.
Les persones que tinguin un contracte de formació de qualsevol d’aquests dos tipus, entraran dins del sistema de contingències protegibles i prestacions, inclòs l’atur i la cobertura del fons de garantia salarial.
Una altre punt destacable en aquesta reforma és que s’han redissenyat els desincentius per penalitzar l’excessiva rotació en els contractes de curta duració, concretament s’introdueix una penalització d’import fix per cada baixa en un contracte temporal.
En aquest mateix sentit, els contractes temporals inferiors a 30 dies, tindran una cotització a la Seguretat Social addicional de 26 € quan es donin de baixa.