Aquesta nova Llei especifica que el teletreball ha de tenir un caràcter voluntari i recíproc, i això vol dir que no es pot obligar un treballador/a a teletreballar, però si aquest/a , si compleix les condicions que preveu el conveni col·lectiu, sí que pot demanar a l’empresa fer-ne.
Aquesta nova s’ha aprovat coincidint amb el moment en que degut a la greu crisis del coronavirus, s’han aplicat noves mesures restrictives, que aconsellen teletreballar en tots els casos que siguin possible.
Tot i que aquesta Llei ha estat pensada per ser útil més enllà de la pandèmia, pot ajudar a potenciar el treball i des de casa, i que segons declaracions de Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, el teletreball també comportarà “un reequilibri territorial de l’economia i dels recursos” i difuminarà les “diferències entre la conurbació i la resta del territori”.
Teòricament si s’opta per teletreballar la llei obliga que, en el termini de tres mesos, es faci un acord en què es detallin les condicions de la feina: l’horari, la flexibilitat, el centre de referència, els mitjans materials... La norma preveu que cada treballador haurà de tenir un document on es fixi tot això, i cal que totes les empreses facin document, i el registrin.
Però si a causa de la pandèmia cal accelerar el teletreball, hi haurà l’obligació igualment que l’empresa posi els mitjans a disposició dels treballadors/res, ja que el la persona que treballa des de casa no pot tenir cap despesa derivada d’això, per tant, tots els elements que necessiti el treballador per fer la feina adequadament els ha de posar l’empresa.