Això significa que Espanya és el segons país de la UE amb més dones directives, ocupant gairebé 4 de cada 10 llocs de treball, i també el número 11 a nivell mundial, dades que representen dos punts més que l’any anterior.
Segons aquest mateix estudi, Espanya avança per tercer any consecutiu en la presència femenina en l’alta direcció, i això la col·loca com el segon país de la Unió Europea amb major percentatge de dones directives, just per darrera d’Irlanda.
Totes aquestes dades situen a l’Estat Espanyol en una posició avantatjosa per complir l’objectiu de la nova Directiva europea, que reclama que les dones ocupin el 30% dels lloc directius i en els consells d’administració, que serà traslladada pel seu compliment a Espanya, a través de la Llei de paritat de gènere.
Cal apuntar que el 93% de les empreses espanyoles compten, amb almenys, una dona a l’alta direcció, quatre punts per sobre de la mitjana europea (89%) i dos per sobre de la mitja global (91%).
Madrid és la comunitat amb més dones directives, un 40%, la mateixa xifra que l’any anterior; el segueixen Andalusia, amb un 35% havent guanyat un punt; Galícia, amb un 33%, però havent perdut 3 punts; València amb un 31%, dos punts més; Catalunya amb un 31%, perd un punt; i finalment Euskadi es col·loca en últim lloc, amb un 30%, però havent augmentat 4 punts.
Les àrees directives amb més dones són els recursos humans, en la que ocupen el 42% de les 10 posicions, fet que representa deu punts més en tan sols un any, i que situa la xifra a cinc punts de la mitja europea (37%), i a 11 de la mitja global (31%); en la mateixa línia la direcció financera arriba al 40%, cinc punts per sobre de les dades europees (35%) i global (41%).