La gestió del talent a les organitzacions és un procés que ajuda augmentar el rendiment dels millors professionals; però per poder-ho fer cal conèixer, valorar i detectar aquest talent que ja existeix, i poder preparar carreres professionals, que estiguin a l’altura, i que motivin i retinguin a aquestes persones a l’empresa.
És un moment de grans canvis al mercat laboral i sobretot en la gestió dels Recursos Humans, les empreses necessiten comptar amb joves professionals ben formats, amb aptituds, habilitats i capacitat de comprometre’s amb l’organització. La clau és integrar-los en l’equip, potenciar les seves capacitats i aconseguir, que al mateix temps, ells se sentin motivats i realitzats professionalment.
Elements com sous poc motivadors, condicions laboral poc atractives, i sobretot persones treballant en feines que no es corresponen amb les seves capacitats i motivacions, poden fer que el talent quedi amagat sota tots aquests elements, i que marxi de seguida que hi hagi l’oportunitat.
És bàsic poder desenvolupar estratègies efectives que permetin potenciar els punts forts de cada persona, i que en combinació amb els valors de l’equip i de l’empresa es puguin millorar els resultats del treball.
Treballar en equip, per projectes i enfocats a aconseguir uns objectius concrets, i ben definits, pot ajudar a motivar a l’equip humà, a que cada persona doni el millor de sí mateixa, i que l’equip de treball s’enfoqui plenament a la consecució d’aquests objectius, tenint en compte els punts en els que cada persona destaca.
Sistemes com el de timenet poden permetre gestionar el talent i el temps a través dels seus dos mòduls, ja que el mòdul de marcatges facilita el dia a dia de l’empresa i també la planificació general del calendari i de les vacances; i el mòdul de projectes permet organitzar la feina per projectes, i fer el seguiment de totes les feines realitzades per cada persona a cada projecte.