És viable la reducció de la jornada laboral?

El pacte entre el Partit Socialista (PSOE) i Sumar, la coalició liderada per Yolanda Díaz, ha generat un debat significatiu a Espanya en incloure una proposta electoral que busca la reducció de la jornada laboral sense una rebaixa proporcional del sou.

11/13/2023

Aquesta mesura té com a objectiu disminuir de 40 a 37,5 hores setmanals la jornada màxima legal de treball per a l'any 2025, amb la possibilitat d'estudiar noves reduccions els anys posteriors. Tot i això, els dubtes sobre els efectes en l'economia i l'ocupació d'aquesta mesura, decidida al marge del diàleg social, són nombrosos i mereixen una anàlisi detinguda.

L'enfocament de Yolanda Díaz i la proposta de reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals sense reducció salarial, es basa en la idea de millorar la qualitat de vida dels treballadors i fomentar un millor equilibri entre la vida laboral i personal . Aquesta mesura és vista com una manera d'adaptar el mercat laboral a les necessitats canviants de la societat, especialment després de la pandèmia de COVID-19. Tot i això, és crucial examinar els possibles efectes econòmics i laborals d'aquesta decisió.

Per avaluar la viabilitat d'aquesta proposta, podem mirar els resultats d'estudis acadèmics que han analitzat les reduccions de la jornada laboral implementades a altres països europeus en les darreres dècades. Aquests estudis suggereixen tres efectes principals que es podrien derivar d'aquesta mesura:

1. Augment dels costos laborals: Una reducció de la jornada laboral sense reducció salarial implica que, per mantenir la mateixa producció, les empreses han de contractar més treballadors o invertir en automatització. Això comporta un augment en els costos laborals per a les empreses, cosa que podria afectar-ne la rendibilitat.

2. Més problemes per a la creació d'ocupació: L'augment dels costos laborals pot fer que les empreses siguin més reticents a contractar nous empleats, cosa que podria dificultar la creació d'ocupació en un moment en què el país lluita per reduir les taxes de desocupació .

3. Trasllat de costos als preus: En molts casos, les empreses poden optar per traslladar els augments de costos als preus dels seus productes o serveis. Això podria contribuir a una inflació més gran i afectar negativament el poder adquisitiu dels consumidors.

A més, els sindicats també han expressat el desig que s'implementi una reducció de la jornada laboral per a tots els treballadors sense afectar els seus sous. Aquest és un altre punt de discussió important que cal abordar en qualsevol mesura que busqui canviar la normativa laboral al país.

La reducció de la jornada laboral

En resum, la proposta de reducció de la jornada laboral sense reducció salarial és una mesura ambiciosa que cerca millorar la qualitat de vida dels treballadors. No obstant això, la seva viabilitat econòmica i laboral s'ha d'analitzar amb cura, i és essencial involucrar tots els actors rellevants, inclosos empresaris, sindicats i experts, per trobar un equilibri adequat entre els beneficis per als treballadors i la sostenibilitat del mercat laboral i l'economia a general.

VOLEU MÉS INFORMACIÓ?

timenet és l'aplicació amb GARANTIA TOTAL DE SATISFACCIÓ, si no us agrada US TORNEM ELS DINERS. Contacteu per més informació.

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.

Accepto
Com configurar
Top