Per poder analitzar la situació i arribar a determinar si un sistema biomètric és adequat per registrar la jornada laboral, cal veure si es compleix el principi de qualitat de les dades, ja que les de caràcter personal tan sols es poden utilitzar si són adequades, pertinents i no excessives, i això voldrà dir valorar en cada cas la necessitat i proporcionalitat de les dades tractades, i també si la finalitat que es busca es podria aconseguir d’alguna altra forma menys intrusiva.
Per tant, per poder avaluar la proporcionalitat d’un determinat sistema biomètric per registrar la jornada laboral, caldria que superés els judicis d’idoneïtat, necessitat i proporcionalitat en sentit estricte.
També cal destacar que podria estar en contradicció amb el què diu el Reglament de la Protecció de dades, que qualifica les dades biomètriques com una categoria especial, i per tant tenen major protecció i s’exigeixen més requisits per poder ser utilitzades.
El que està clar és que cada supòsit pot ser diferent, per tant caldrà analitzar també el col·lectiu afectat, l’àmbit en el que es vulgui implantar el sistema per tractar dades biomètriques, el volum de dades personal tractades, l’objectiu que es persegueix, i finalment la idoneïtat de la solució proposada.
Com a contrapartida hi ha sistemes com timenet, que compleixen estrictament amb la normativa actual, i que no suposen cap tipus de controvèrsia perquè no utilitzen dades biomètriques, ja que es tracta d’un sistema multi plataforma de control de presència, marcatge, registre de la jornada laboral i control de temps per l'empresa.
Amb una sola aplicació de control d'hores de treball podreu veure de forma centralitzada les entrades i sortides dels treballadors i el lloc del marcatge, tenir disponible el registre de la jornada per al correcte compliment de la llei i controlar els temps de dedicació a projectes per optimitzar els recursos humans i físics de l’empresa.