Un dels arguments d’aquesta franja de treballadors/ores és que anar a l’oficina suposa una pèrdua important de temps i diners en desplaçar-se, i estalviar-se això és una de les principals avantatges que associen al teletreball.
Un altre valoració molt positiva del treball a distància, és que moltes persones senten que es poden estalviar els possibles “atacs d’autoritat” dels seus caps, i per tant protegir millor la seva salut mental i el seu benestar emocional.
Molt relacionat amb aquest pensament hi ha el dels caps, que creuen que el treball a l’oficina és una forma de reforçar el seu domini cap a les persones que tenen al seu càrrec, ja que pensen que potser si no es fa pressió constant, les persones no treballen amb tanta intensitat.
Hi ha però un percentatge més reduït de persones que creuen que treballar a l’oficina és beneficiós per poder relacionar-se amb la resta de companys i companyes de feina, i també per poder anar pujant posicions en l’escala laboral.
Sembla ser que tan sols un 2% dels professionals consultats per “Morning Consult” vol tornar a treballar a l’oficina, per tant queda clar que les empreses s’han de preparar per canviar les seves polítiques laborals, i permetre el teletreball i la flexibilitat laboral.