Segons les dades de l’Enquesta de Població activa (EPA) del primer trimestre de l’any, el 88,8% dels espanyols no teletreballava mai. Segons l’INE, durant els tres primers mesos de l’any, el 5,85% dels assalariats espanyols declarava teletreballar més de la meitat dels dies en el seu domicili, i el 4% de forma ocasional.
Per tant queda clar que aquestes xifres demostren que la cultura empresarial espanyola encara és presencial, i que el teletreball no acaba de quallar.
Aquestes dades contrasten amb les d’altres països europeus o a E.E.U.U. en els que el teletreball està més implantat i acceptat, tot i que al voltant d’aquesta qüestió sempre hi ha preguntes com la pèrdua de contacte amb l’oficina i l’univers que hi ha en cada una, i sobretot amb les companyes i companys de treball.
I un altre pas que a les empreses els hi costa molt de fer és permetre que les persones teletreballin des de la seva segona residència, en aquests casos és determinant la cultura empresarial que hi hagi, sobretot en termes de flexibilitat, ja que per poder treballar des de la platja cal que la companyia validi el segon domicili, i avaluï els riscos laborals de la segona residència.