El 42% dels professionals enquestats, declaren que volen treballar en una cultura empresarial que els inspiri a donar el millor de sí mateixos, en la que puguin mantenir la seva autonomia en els seus projectes, i un reconeixement que vagi més enllà del sou.
Aquest tipus d’empreses no tenen un gran nombre de treballadors, per tant les persones que hi treballen han d’estar disposades a fer més tasques de les estrictament marcades pel seu lloc de treball, això fa que augmenti la versatilitat d’aquest tipus de treballadors/ores.
I tot i que és possibles que les start-ups no ofereixen sous tan elevats com les empreses tradicionals, ofereixen la possibilitat de treballar en un entorn diferenciat i ple de reptes, que a la pràctica és un constant desafiament i per tant un aprenentatge molt profund, en entorns molt canviants.
En un moment com l’actual, cal tenir en compte que la vertadera innovació no es pot donar si no hi ha empleats i empleades altament capacitats, i que tinguin les habilitats, i les eines tecnològiques adequades per poder crear i diferenciar-se.
Com que les start-ups solen estar dirigides per un petit equip de treball que col·labora molt estretament, la seva cultura sol ser el reflex de les passions i personalitats de l’equip fundador, i en la majoria dels casos, cada individu que treballa en una start up contribueix a aquest tipus de cultura empresarial.