Coneixeu els drets i deures d’empresaris i treballadors per planificar les vacances?

Els drets laborals existeixen tant si són coneguts, com si no, per aquest motiu els hem de conèixer bé, i saber quins són els drets i deures d’empresaris i treballadors, per poder reaccionar adequadament en cas de problemes.

7/31/2023

En aquest post basat en l’article de Marina Valero de Linkedin Notícies, es recullen els coneixements de tres experts perquè ens aclareixin els dubtes més freqüents en aquesta època de l'any: l'advocat laboralista Pere Vidal, l'experta en Relacions Laborals Raquel de la Viña i el professor de Dret del Treball a la Universitat Jaume I de Castelló, Francisco Trujillo.

Les dates de les vacances han de ser fruit d’un acord entre l’empresa i els empleats, sempre prenent com a referència els convenis col·lectius aplicables. "En tot cas, els treballadors han de conèixer les dates que els corresponen dos mesos abans del començament de les vacances", matisa De la Viña, advocada experta en Relacions Laborals. Caldria mirar cas per cas, però és habitual trobar-se amb convenis on el centre de treball tanca a l'agost o s'estableixen sistemes de rotació, dates de petició o períodes específics en què gaudir dels dies lliures.

És important saber que no s'ha de prendre la decisió de fer vacances o absentar-se unilateralment de la feina, fins i tot si es considera que l'absència està justificada, ja que pot derivar en un acomiadament disciplinari procedent i sense dret a cap indemnització.

Si els treballadors no fan la seva petició expressa, l'empresa pot assignar les vacances unilateralment. En el cas que hi hagi discrepàncies entre un professional i el seu ocupador, hi ha un procediment específic per fixar la data definitiva, per al qual hi ha un termini de 20 dies hàbils des que la persona va tenir coneixement de la data fixada. La vista s'assenyala en un termini de cinc dies des de la presentació de la demanda, i la sentència es dicta en un termini de tres dies.

Els dies de vacances no es poden compensar amb diners. "Tal prohibició implica la nul·litat de qualsevol pacte col·lectiu o individual per substituir les vacances per una quantitat en metàl·lic", matisa el professor Trujillo. Això sí, quan conclou la relació laboral, l'empresa ha d'incloure l'import dels dies de vacances no gaudits a la liquidació.

En els casos d'incapacitat temporal derivada d'embaràs, part o lactància i permisos de maternitat o paternitat, els professionals tenen dret a gaudir els dies lliures en una data diferent. Aquesta situació s'estén als casos d'adopció o d'acolliment, recorda Trujillo. I si una persona cau malalta al mig de les vacances? No les perdrà. Té dret a gaudir-ne un cop finalitzi la seva incapacitat, sempre que no hagin transcorregut més de 18 mesos a partir del final de l'any en què s'hagin meritat, aclareix Vidal.

Per regla general, no hi pot haver canvis amb menys de dos mesos d’antelació a les dates de vacances. Si l'empresa se salta aquesta màxima, els treballadors afectats tenen dret a rebre una compensació econòmica per danys i perjudicis (normalment quantificada com d’un dia de salari per dia de vacances no gaudit en la data pactada), explica Pere Vidal. Les possibles modificacions de dates només es poden donar mitjançant acord entre les parts o en cas que hi hagi causes organitzatives o productives substancials, afegeix De La Viña

Els treballadors amb un contracte fix discontinu gaudiran d'un període de vacances proporcional al temps treballat, i si no fos així, l'empresa ha d'oferir una compensació en metàl·lic, puntualitza De la Viña.

En el repartiment de les vacances es poden tenir en compte determinats factors sempre que no siguin discriminatoris: circumstàncies personals o familiars, règim de treball a l'empresa, calendaris de clients o proveïdors, exigències del sector productiu, malalties o suspensions contractuals, etc. 

Si hi ha diversos treballadors amb fills en edat escolar que desitgen les mateixes dates, es donarà preferència al de més antiguitat a l'empresa, o si l'antiguitat de tots dos és la mateixa, al de més edat, sosté l'advocat laboralista. 

Drets i deures d’empresaris i treballadors

Esperem que aquest post pugui ajudar a solucionar possibles dubtes a l’hora de planificar les vacances a les empreses, i com a apunt final recordar que el nostre sistema timenet, permet gestionar tot aquest procés de forma fàcil i ràpida!

VOLEU MÉS INFORMACIÓ?

timenet és l'aplicació amb GARANTIA TOTAL DE SATISFACCIÓ, si no us agrada US TORNEM ELS DINERS. Contacteu per més informació.

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.

Accepto
Com configurar
Top