Sembla ser que aquesta depressió no sol durar més de 2 o 3 setmanes, i que la causa més directa és que hi ha una dissonància entre la desconnexió i satisfacció que sentim durant les vacances, i la pressió, estrés i tornada a la rutina que experimentem quan tornem a la feina.
Sense cap mena de dubte el grau de motivació que cada persona té per la seva feina té una relació directa amb totes aquestes sensacions, i si aquesta motivació és molt elevada, tots aquests símptomes seran molt més lleus, i en alguns casos potser ni tan sols es notaran.
A nivell pràctic i empresarial, hi ha eines per gestionar el temps, les persones i els projectes, com timenet, que permeten aplicar algunes mesures intentar fer més lleu aquesta tornada a la feina i minimitzar la depressió post vacacional:
- Tornar altra vegada a la feina esglaonadament, una possibilitat seria començar a mitja setmana, enlloc de fer-ho al principi.
- Potenciar i elevar el grau motivació per la feina que cadascú desenvolupa, de manera que s’adjudiquin tasques que permetin que cada persona pugui complir els seus objectius professionals.
- Tenir els projectes i les tasques a realitzar ben definits, programats i organitzats, de manera que cada persona tingui molt clar quin és el seu rol, i també la seva càrrega de feina.
- Marcar clarament les prioritats, el que és vital i requereix atenció prioritària, i els temps d’entrega o timmings dels projectes.
- Fomentar un ambient de treball favorable i positiu, intentant que hi hagi una relació de companyerisme entre tots els integrants de l’equip.
- Potenciar la flexibilitat horària, facilitant la recuperació de la rutina, i també la conciliació personal i laboral de cada persona.