Aquest nou sistema de cotització d’autònoms estableix 15 trams amb bases mínimes i màximes, de manera que s’aplicaran quotes d’entre 230 i 500 € en funció dels rendiments nets de l’activitat.
Per tant s’introdueix el concepte de rendiments nets per poder calcular les cotitzacions, i això implica descomptar totes les despeses de l’activitat, i tenir en compte que, sobre aquesta base, s’aplica una deducció per costos genèrics del 7%, i en el cas d’autònoms societaris del 3%.
Una altra novetat important és que els treballadors per compte propi podran modificar el seu tram cada dos mesos, i fins a un total de sis vegades a l’any, en funció de l’estacionalitat o de la previsió d’ingressos.
Quan es tanqui l’exercici fiscal, i es coneguin els rendiments nets anuals, es regularitzaran les cotitzacions, i es tornaran o es reclamaran quotes, en els casos en els que el tram de rendiments nets definitius estigui per sota o per sobre de les estimacions fetes durant aquell any.
Amb aquest nou sistema de cotització, s’espera que un de cada dos autònoms tingui una quota més baixa que l’actual, mentre que un 25% cotitzarà més, i un 25% cotitzarà menys, segons dades d’Europa Press. Un dels objectius és que es puguin ajustar al màxim els pagaments, per tal que la Seguretat Social no perdi ingressos a causa de càlculs més genèrics.
Cal tenir en compte que actualment a Espanya hi ha 3,3 milions de persones subjectes al Règim Especial de Treballadors Autònoms, i això representa un percentatge important en l’economia espanyola.