Aquesta nova modalitat és fruit de la pandèmia, del confinament i del teletreball, que van demostrar que els treballadors/ores del món van ser capaços de fer la serva feina des d’altres ciutats, des d’altres indrets, des de casa, etc. i també decidir quan fer-ho, i per tant tenir un major control del temps i del treball.
Ja hi ha molts casos de persones que decideixen treballar a última hora de la nit, o avançar projectes a primera hora del matí; també de pares que amb l’objectiu de poder conciliar, pleguen un parell d’hores a la tarda per recollir la canalla del col·legi i sopar amb ells, i completen la resta de la feina després que el nen o nena s'hagi anat a dormir.
Els experts asseguren que aquest treball no lineal té moltes avantatges com una major flexibilitat, que se sol transformar en una major productivitat, ja que enlloc de connectar-se durant 8 hores seguides, els treballadors/ores, poden dividir la seva jornada laboral en blocs que s’adaptin millor a les seves rutines i els permeti tenir més control sobre el seu temps.
Això vol dir que les jornades laborals no lineals ajuden a que el treball passi d’estar centrar en l’activitat, a estar-ho en les resultats, per tant la reflexió és clara: quina importància té quant i quan es treballa si el resultat serà el mateix?