Tots recordarem la pandèmia, moment en el que per necessitat i obligació la gent va haver de treballar des de casa, descobrint així molts que podien realitzar la mateixa feina estalviant-se el desplaçament a l'oficina i les hores fora de casa.
Quan la pandèmia es va acabar, moltes empreses van obligar els seus empleats a tornar a les oficines, una polèmica que ha enfrontat les companyies amb els seus treballadors i que fins i tot ha desencadenat acomiadaments massius.
Cada part té les seves pròpies valoracions sobre el teletreball, molts hi estan a favor i molts altres en contra, però resulta interessant escoltar les motivacions d'aquells que veuen més de prop els efectes de treballar des de casa.
Un dels sectors on més s'ha aplicat el teletreball és el tecnològic. Sam Altman, CEO d'OpenAI, empresa creadora de ChatGPT i un dels referents del sector, ha compartit la seva opinió sobre aquest debat i ha dit que implementar-lo va ser un error, Altman defensa la seva posició argumentant que el teletreball no afavoreix en absolut la comunicació a les empreses, fet que impedeix que sorgeixin idees noves i brillants, els seus principals argument són els següents:
- Aïllament professional i social: La manca d'interacció directa amb els companys pot afectar la salut emocional dels treballadors i la cohesió de l'equip.
- Dificultats per separar la vida laboral de la personal: Sense una oficina física, alguns empleats poden tenir problemes per desvincular-se del treball, afectant així el seu equilibri entre vida laboral i personal.
- Risc d'esgotament: La flexibilitat pot donar lloc a jornades laborals més llargues, especialment sense una estructura d'horaris fixos.
- Dificultats de gestió i supervisió: Pot ser difícil per als directius supervisar i avaluar el rendiment dels seus equips a distància.
- Ciberseguretat: El treball a distància planteja reptes addicionals a l'hora de protegir la informació confidencial i prevenir ciberatacs.
D'aquesta manera, tant Altman com Elon Musk o Mark Zuckerberg són magnats que es mostren en contra del teletreball, mentre que altres com Bill Gates hi estan a favor, i fins i tot defensen setmanes laborals de quatre dies.